Hvorfor vælge en hund med en stambog?

Hvorfor vælge en hund med en stambog?

 

Kun få har tænkt over, hvad en stambog egentlig er. Og mange synes i første omgang, at det er lige meget med stambogen, for de har ikke tænkt sig, at de skal på udstilling eller at deres hund skal have hvalpe.
Men en stambog er det redskab, der har hjulpet opdrætterne med at lave de dejlige og meget forskellige hunde, vi har i dag – f.eks. supergode jagthunde eller effektive politihunde eller velfungerende selskabs- og familiehunde.
En stambog er en anetavle, altså et dokument, som viser hundens ”stamtræ”, så man kan følge med i avlen og få en ret klar fornemmelse af, hvordan ens kommende hvalp kan forventes at udvikle sig.


Selve stambogen koster under kr. 300, så dét, der nogle gange gør en stambogsført hvalp dyrere, er altså ikke prisen på stambogen, men den indsats med at finde gode avlsdyr, undersøge for arvelige sygdomme og den slags, som ligger bag ved stambogsføringen.


Det siger selv, at stambogen kun har værdi, hvis man kan stole på de oplysninger, som står i den. Hvem som helst med en PC kan jo lave en hjemmelavet stambog og selv opdigte, hvem der er forældre og bedsteforældre til din kommende hvalp. Der er sågar privatpersoner, der har oprettet forretning på nettet, hvor hvem som helst – mod betaling naturligvis – kan oprette en stambog med de oplysninger, man nu selv har lyst til

vi kender vpres hunde og vi kender sågar bedsteforældre olde og tip oldeforældre til vores hunde i her i familien og ved derfor også at de oplysninger der er i stambøgerne er korrekte.

En stambog er også til for at vi på ingen måde kan komme til at lave indavl , da vi netop ved hVad vores hunde kommer ud af af linjer. Samt med stambøger kan man sikre sig at hundene der skal bruges i avl ligeledes er frie for div. Sygdommen da vi netop kan bogfører dette på baggrund af stambøger. .